Zázvor je zejména v Asii vysoce hodnocen a to nejen pouze jako aromatické koření do pokrmů, ale také pro jeho zdraví prospěšné účinky. Dnes je užíván na celém světě.
Mírné snížení tlaku oproti normám, nemusí způsobovat vůbec žádné potíže a není považováno za nemoc. Někdy však nízký krevní tlak může vyvolávat únavu, bolesti hlavy, pocity celkové slabosti, v některých případech i závratě a mdloby. V takovém případě je vhodné nízký tlak dostupnými prostředky regulovat.
Ztráta chuti k jídlu je příznakem narušeného trávení. Je běžným projevem rozličných stavů, při kterých je snížena vitalita organismu. Vzniká následkem nedostatečné aktivity žaludku a snížené sekrece žaludečních šťáv. Příčinou může být stres, nervové poruchy, emocionální rozrušení, těžké pracovní podmínky i celková onemocnění organismu. Existují potraviny, které povzbuzují apetit.
Zlatožluté koření získávané z kořene rostliny Curkuma longa se používá k léčebným účelům minimálně již 4000 let. Kurkuma hrála prominentní úlohu již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě, jejíž počátky se stanovují kolem roku 2000 př. n.l. Kurkuma podporuje funkci vnitřních orgánů, čistí krev i pomáhá ochraňovat kůži před kožními chorobami.
"Jestliže někdo bere na lehkou váhu jídlo, bere na lehkou váhu i svůj budoucí život v nebi."
Recepty "nezdravé", "zdravé" a "levné a zdravé kuchyně"
Zingiber officinale (Zázvor lékařský), v Indii známý pod názvem Adrak nebo také Sunthi, pochází z jihovýchodní Asie. Pro svou sladce pikantní chuť se pěstoval již ve starověké Indii a Číně. Do antického Řecka a Říma se pak dostal jako jedno z prvních běžně užívaných koření. V současné době se zázvor pěstuje pouze v uměle pěstovaných kulturách a planě rostoucí se již nevyskytuje. Užívanou částí zázvoru je jeho kořen nebo přesněji řečeno oddenek. Tyto oddenky se suší a následně melou, případně jsou používány v čerstvé podobě. Zázvor má využití v celé řadě světových kuchyní a nejčastěji se používá do masitých pokrmů, marinád na zvěřinu, ale také k výrobě likérů. V současné době více než padesát procent jeho světové produkce pochází z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.
Zingiber officinale je vytrvalá rostlina patřící do stejnojmenné čeledi Zingiberaceae. Z hlízovitě členěného plazivého oddenku vyrůstá několik lodyh, které dosahují výšky až 1 m. Tyto lodyhy jsou porostlé dvěma řadami úzkých přisedlých listů. Z oddenků také vyrůstají bezlisté květonosné stvoly, které jsou na svých koncích zakončené hustým, příjemně vonícím klasovitým květenstvím. Plody jsou ve formě trojpouzderné mnohosemenné tobolky.
Léčivé účinky zázvoru jsou v tradiční indické medicíně využívány již po celá staletí. Účinné látky obsažené v jeho oddencích optimálním způsobem ovlivňují procesy trávení v gastrointestinálním traktu. Příznivě působí zejména na funkční biochemii a digestivní funkce žaludku. Zmírňují dyspeptické obtíže, jako je pocit plnosti a těžkosti po požití stravy, časté říhání, pálení žáhy, nadýmání, plynatost a nucení na zvracení. Zázvor také potlačuje příznaky spojené s kinetózou (tj. nevolnost při jízdě automobilem, autobusem apod.), jako je nauzea, studené pocení a závratě. Extrakt z oddenků zázvoru má rovněž inhibiční vliv na syntézu prostaglandinů a prostaglandinových endoperoxidů, jako mediátorů zánětu a vykazuje tak protizánětlivé účinky. Zázvor působí také jako účinné afrodisiakum. Zingiber officinale (Zázvor lékařský) je, pro své příznivé účinky na funkci gastrointestinálního traktu, obsažen v přípravku GastriCare.