Alkohol nepřítel štíhlé linie

Alkohol je zdrojem velkého množství energie. Pokud se někdo chce zbavit nadbytečných kil pitím alkoholu, těžko se mu to podaří. Alkohol nespaluje tuky, jak se traduje, naopak pomáhá jejich ukládání v těle. Problém také je, že zvyšuje chuť k jídlu.

"Jedna sklenka nesladkého vína k večeři samozřejmě nic nezkazí, ale větší množství už otupuje naše předsevzetí, ztrácíme snadněji sebekontrolu a můžeme sníst mnohem více, než jsme měli původně v plánu," varují odborníci z Fóra zdravé výživy.

Alkohol obsahuje hodně kalorií, a je proto dobré s ním nakládat opatrně. Zatímco 100 gramů bílkovin či sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů. Největší kalorickou bombou jsou tvrdé destiláty a likéry, například becherovka, griotka či vaječný koňak.

Ve vaječném koňaku je sice alkoholu poskrovnu, ale obsahuje další přísady, které redukčnímu režimu nesvědčí. Jeden decilitr vaječného koňaku má více kalorií než deset dekagramů vepřového.

Lidem, kteří si chtějí udržet svoji váhu a nechtějí se při oslavách vzdát alkoholu, doporučují odborníci volit nápoje s nižším obsahem alkoholu - raději než víno si dát střik a vyhnout se tvrdému alkoholu. Poměrně bezpečné je i pivo, ale jen pro ty, kteří nebojují s nadváhou. Pivo svým složením a vysokým obsahem cukru podporuje ukládání tuku, zejména v oblasti břicha.

Lidé, kteří chtějí hubnout, by denně měli přijmout maximálně 5000 kilojoulů, ti, kdo si chtějí váhu udržet, si mohou dovolit až 9000 kilojoulů denně.

V jednom deci desetistupňového piva je 130 kilojoulů, ve stejném množství dvanáctky 140 kilojoulů. Deci bílého vína poskytne 54 až 210 kilojoulů, deci červeného 67 až 280 kilojoulů. Šumivé víno dodá tělu 80 až 340 kilojoulů a deci destilátu 1000 kilojoulů, becherovka nebo griotka 1200 kilojoulů a vaječný koňak 1400. K nabrání nechtěného kilogramu tuku stačí přetáhnout svoji denní dávku o 30.000 kilojoulů.

Zdroj: Doktorka.cz - Naďa Myslivcová - ČTK