Návrat cholesterolu

Z nejrůznějších důvodů převládá v podvědomí veřejnosti, že cholesterol ucpává cévy a způsobuje aterosklerózu a infarkty. V důsledku tohoto názoru zacházejí někteří lidé do extrémů a vyhýbají se všem tučným potravinám.

Ale cholesterol je zapotřebí při tvorbě sexuálních a steroidních hormonů, k tvorbě žluči, k přeměně vitaminu D, k tvorbě buněčných membrán a k izolaci nervů. Je tak důležitý pro naše tělo, že každá buňka je schopna jej syntetizovat, zvláště buňky jater, nadledvinek, kůže, zažívacího traktu, varlat a aorty. Játra produkují asi 1 gram cholesterolu denně, zatímco ze stravy naše tělo dostane jen asi 0,3 g. Navíc jíme-li méně cholesterolu, játra zvýší jeho produkci až osminásobně. Cholesterol není tedy příčinou zanesených cév a infarktu. Vinen je nesprávný způsob našeho stravování.

Nekonzumujeme dostatek živin, které pomáhají při metabolismu cholesterolu v játrech, lecitin, který rozpouští tuky a obsahuje v sobě oba výše uvedené B- vitaminy, dále niacin (vitamin B5), vitamin B6, který pomáhá při přeměně kyseliny linoleové na kyselinu arachidinovou, zeleninu, obsahující vlákninu a plevy, které pomáhají vylučování cholesterolu žlučí, vitamin E, syrové obilné klíčky, vitamin C, který urychluje přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny, chrom, magnezium a mangan z pivovarských kvasnic, dále pak různé ořechy a semena.

Dalšími negativními faktory při zvýšené hladině cholesterolu v krvi a výskytu aterosklerózy jsou kouření, nedostatek pohybu, obezita, vysoký tlak a pití měkké vody. Nedávná studie poukázala i na to, že vysoká konzumace cukru a alkoholu nejenže zvyšuje výskyt aterosklerózy, ale též zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Cholesterol má být transportován krví k buňkám a tkáním, které ho potřebují, a ne ukládán na stěnách cév. Naše krev obsahuje lipoprotein, který transportuje cholesterol.

Rozeznáváme dva druhy lipoproteinů: s nízkou hustotou a vysokou hustotou. Lipoprotejny s nízkou hustotou, které přinášejí asi 80 % cholesterolu, jsou v úzké souvislosti s ukládáním cholesterolu na cévních stěnách a s výskytem infarktů. Lipoproteiny s vysokou hustotou, které přenášejí asi 20 % cholesterolu, mají opačný efekt - cholesterol odbourávají. Navíc jsou považovány za ochranu proti mozkové mrtvici, a to i u lidí s normální hladinou cholesterolu. Převážně jsou tvořeny lecitinem (cholin a inositol), který rozpouští cholesterol na drobné částečky, které potom mohou putovat i těmi nejmenšími cévami, aniž by je ucpávaly. Je tedy samozřejmé, že vyšší hladina lipoproteinů s vyšší hustotou, nebo lecitinu, snižuje riziko aterosklerózy a koronárních chorob.

Eskymáci v Grónsku mají velmi nízký výskyt srdečních onemocní, ačkoliv se stravují převážně rybami, tuleni a velrybami, jejichž maso obsahuje hojnost tuku a cholesterolu. Je to proto, že tuk mořských savců a ryb obsahuje omega-3- mastné kyseliny, které se vyrábějí i jako doplněk výživy, a které eliminují cholesterol. Stále více lékařů dnes doporučuje jíst hodně ryb, abychom tak snížili hladinu cholesterolu v krvi.

Vejce jsou nesmírně vyrovnaná potrava, ale v období strachu z cholesterolu byly považovány za škodlivé. 200 mg cholesterolu, které 1 vejce obsahuje, je vyrovnáno 1700 mg lecitinu, který cholesterol rozpustí.

Dále bychom měli dávat důraz na vláknitou zeleninu, sójové boby, obolí, pektin (v jablkách a citrusech), ryby a krůtí maso. Vliv na snižování cholesterolu a trigliceridu má rovněž cibule a česnek. Měli bychom se vyhnout kouření, kávě, zmrzlině, limonádám a sladkostem. Ženy by se měly vyhnout rovněž hormonálním antikoncepčním pilulkám. Dr. Donsbach říká: "Měli bychom brzy vidět máslo, sýr, vejce a další potraviny, které obsahují cholesterol, jak se vrací na místo, jež by jim v naší výživě právem mělo patřit." (Zpracováno dle Dr. Michaela Sharona)

Zdroj: Doktorka.cz - MUDr. Pavel Šácha

Guggul

guggul
koupit!