117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

cukr

Dr. Nancy Appleton je profesorkou, vědeckou pracovnicí, konzultantkou na výživu a autorkou řady knih o zdravé výživě a zdravém životním stylu.

V následujícím článku vám nabídneme seznam neblahých následků nadměrné konzumace rafinovaného cukru na náš organismus, který vytvořila na základě řady vědeckých publikací.

  1. Cukr může oslabit imunitní systém.
  2. Cukr narušuje hladiny minerálů v organismu.
  3. Cukr může způsobit hyperaktivitu, úzkost, poruchy koncentrace a chování u dětí.
  4. Cukr může výrazně zvýšit hladinu triglyceridů (tuků) v krvi.
  5. Cukr přispívá k útlumu obranných reakcí proti bakteriální infekci.
  6. Cukr způsobuje ztrátu elasticity a funkčnosti tkání; čím více cukru jíte, tím více elasticity a funkčnosti ztrácejí.
  7. Cukr snižuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu).
  8. Cukr vede k deficitu chrómu v organismu.
  9. Nadměrná konzumace cukru vede k rakovině prsou, vaječníků, prostaty a konečníku.
  10. Cukr může zvýšit hladinu krevní glukózy nalačno.
  11. Cukr způsobuje deficit mědi.
  12. Cukr narušuje vstřebávání vápníku a hořčíku.
  13. Cukr může oslabit zrak.
  14. Cukr zvyšuje hladinu neurotransmiterů (nervových přenašečů) dopaminu, serotoninu a norepinerfrinu.
  15. Cukr může vést k hypoglykémii (snížení hladiny cukru v krvi).
  16. Cukr může způsobit překyselení trávicího traktu.
  17. Cukr může způsobit rychlý nárůst hladiny adrenalinu u dětí.
  18. Narušené vstřebávání cukru je časté u lidí s funkční poruchou střev.
  19. Cukr může urychlit stárnutí.
  20. Cukr může vést k alkoholismu.
  21. Cukr kazí zuby.
  22. Cukr přispívá k obezitě.
  23. Vysoký příjem cukru zvyšuje riziko Crohnovy choroby a ulcerativní colitidy.
  24. Cukr působí změny, které se často nacházejí u lidí s žaludečními či dvanácterníkovými vředy.
  25. Cukr může způsobit artritidu (zánět kloubů).
  26. Cukr může způsobit astma.
  27. Cukr může způsobit kvasinkovou infekci (Candida Albicans).
  28. Cukr může způsobit žlučníkové kameny.
  29. Cukr může způsobit ischemickou chorobu srdeční.
  30. Cukr může způsobit zápal slepého střeva.
  31. Cukr může způsobit roztroušenou sklerózu.
  32. Cukr může způsobit hemoroidy.
  33. Cukr může způsobit křečové žíly.
  34. Cukr může zvýšit hladinu glukózy v krvi a inzulínovou odezvu u uživatelek hormonální antikoncepce.
  35. Cukr může přispívat k vzniku onemocnění periodontu (ozubice).
  36. Cukr podporuje vznik osteoporózy.
  37. Cukr přispívá ke kyselosti slin.
  38. Cukr může způsobit snížení senzitivity k inzulínu.
  39. Cukr vede k snížení tolerance glukózy.
  40. Cukr může způsobit snížení hladiny růstového hormonu.
  41. Cukr může zvýšit hladinu cholesterolu.
  42. Cukr může zvýšit systolický krevní tlak.
  43. Cukr může způsobit ospalost a snížení aktivity dětí.
  44. Cukr může způsobit migrénu.
  45. Cukr může narušit vstřebávání bílkovin.
  46. Cukr může způsobit potravinové alergie.
  47. Cukr může přispět ke vzniku cukrovky.
  48. Cukr může způsobit toxémii během těhotenství.
  49. Cukr může přispět ke vzniku ekzémů u dětí.
  50. Cukr může způsobit onemocnění srdce a cév.
  51. Cukr může narušit strukturu DNA.
  52. Cukr může změnit strukturu bílkovin.
  53. Cukr může přispět k stárnutí kůže a ke změnám struktury kolagenu.
  54. Cukr může způsobit šedý oční zákal.
  55. Cukr může způsobit rozedmu plic.
  56. Cukr může způsobit atherosklerózu.
  57. Cukr může podpořit zvýšení hladiny LDL (špatného cholesterolu).
  58. Cukr může podnítit vznik volných kyslíkových radikálů v krevním řečišti.
  59. Cukr snižuje aktivitu enzymů.
  60. Cukr může trvale změnit způsob aktivity bílkovin v organismu.
  61. Cukr může způsobit dělení jaterních buněk a zvětšení jater.
  62. Cukr může zvýšit množství tuku v játrech.
  63. Cukr může způsobit zvětšení ledvin a patologické změny v ledvinách.
  64. Cukr může poškodit slinivku.
  65. Cukr může zvýšit zadržování tekutin v organismu.
  66. Cukr je nepřítel číslo 1 střevní peristaltiky a může způsobovat zácpu.
  67. Cukr může způsobit krátkozrakost.
  68. Cukr může narušit výstelku kapilár.
  69. Cukr může způsobit křehkost šlach.
  70. Cukr může způsobovat bolesti hlavy.
  71. Cukr může přetížit slinivku.
  72. Cukr může nepříznivě ovlivnit školní prospěch dětí.
  73. Cukr může způsobit zrychlení delta, alfa a théta vln mozku.
  74. Cukr může způsobovat deprese.
  75. Cukr zvyšuje riziko rakoviny žaludku.
  76. Cukr způsobuje dyspepsii (nedokonalé trávení).
  77. Cukr může zvýšit riziko onemocnění na dnu.
  78. Cukr zvyšuje inzulínovou odpověď u lidí, kteří konzumují dietu s vysokým množstvím cukru ve srovnání s lidmi se sníženým příjmem cukru.
  79. Cukr zvyšuje fermentaci v tlustém střevě.
  80. Cukr může způsobit snížení funkcí dvou krevních proteinů - albumin a lipoproteiny, což vede k neschopnosti organismu metabolizovat tuk a cholesterol.
  81. Cukr může způsobit shlukování krevních destiček.
  82. Cukr může narušit hormonální rovnováhu.
  83. Cukr může vést k tvorbě ledvinných kamenů.
  84. Cukr může způsobit přecitlivělost hypothalamu na rozličné stimuly.
  85. Cukr může vést k závratím.
  86. Strava s vysokým obsahem cukru značně zvyšuje hladinu sérového inzulínu.
  87. Dieta bohatá na cukr může vést k rakovině žlučníku či žlučovodů.
  88. Strava bohatá na cukr bývá chudá na antioxidanty.
  89. Vysoká konzumace cukru u mladistvých těhotných žen je spojena s dvounásobným rizikem porodu dítěte s malou porodní váhou.
  90. Vysoká konzumace cukru může vést ke zkrácení doby těhotenství u adolescentních žen.
  91. Cukr zpomaluje průchod potravy zažívacím traktem.
  92. Cukr zvyšuje koncentraci žlučových kyselin ve stolici a bakteriálních enzymů v tlustém střevě.
  93. Toto může modifikovat žluč na rakovinotvorné sloučeniny a způsobit rakovinu tlustého střeva.
  94. Cukr váže a narušuje enzym fosfatázu.
  95. cukr způsobuje závislost.
  96. Cukr může způsobit intoxikaci podobnou alkoholové.
  97. Cukr může zhoršit premenstruační syndrom.
  98. Cukr může utlumit lymfocyty (bílé krvinky).
  99. Organismus vytváří při metabolismu cukru 2x až 5x více krevních tuků než při metabolismu škrobu.
  100. Rychlé vstřebávání cukru podporuje nadměrný příjem potravy u obézních lidí.
  101. Cukr může zhoršovat příznaky u dětí s poruchami pozornosti (ADD).
  102. Cukr nepříznivě ovlivňuje elektrolytové složení moči.
  103. Cukr může negativně ovlivnit funkci nadledvinek.
  104. Cukr má potenciál navodit abnormální metabolické procesy u zdravého jedince a podpořit chronická degenerativní onemocnění.
  105. Vysoký příjem sacharózy může být důležitým rizikovým faktorem rakoviny plic.
  106. Cukr zvyšuje riziko dětské obrny.
  107. Vysoký příjem cukru může způsobit epileptický záchvat.
  108. Cukr vykrmuje rakovinové buňky.
  109. Cukr způsobuje vysoký krevní tlak u obézních lidí.
  110. Nitrožilní výživa s glukózou může omezit přísun kyslíku do mozku.
  111. Cukr zvyšuje hladinu estradiolu ( nejsilnější forma estrogenu) u mužů.
  112. Cukr může snižovat hladinu vitamínu E v krvi.
  113. Cukr může přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby.
  114. Cukr podávaný předčasně narozeným dětem, zvyšuje hladinu krevního cukru, což způsobuje ztrátu cenného cukru, vody a solí močí a zvyšuje riziko dehydratace a elektrolytového rozvratu.
  115. Cukr podávaný předčasně narozeným dětem též ovlivňuje množství produkovaného oxidu uhličitého, což dále zhoršuje potíže s plícemi.
  116. Cukr může způsobit či zhoršit akné.
  117. Dieta s velkým množstvím rafinovaného cukru snižuje učební kapacitu mozku.
Zdroj: Doktorka.cz - Webové stránky Dr. Appleton a zdroje, z kterých čerpala naleznete na www.nancyappleton.com