Mentha piperita / máta peprná

mentha piperita

Charakteristika :

Český název rostliny/drogy: Máta peprná

Latinský název rostliny/drogy: Mentha x piperita

Český název čeledi: Hluchavkovité

Latinský název čeledi: Lamiaceae

Používaná část: Nať (Menthae piperitae herba), list (Menthae piperitae folium, silice (Menthae piperitae etheroleum).

Významné obsahové látky:Silice (až 4 %) hlavně menthol (Mentholum) a jeho deriváty, flavonoidy, třísloviny (až 12 %), hořčiny.

Indikace :

Hlavní použití:Je uváděno, že máta vykazuje protikřečovéí, střevní plyny uvolňující a vylučování žluči podporující účinky. Tradičně je droga používána při léčbě chronických zánětů žaludku a střev, při křečích v zažívacím traktu, plynatosti a při chronických žlučníkových potížích. Droga je používána pro různá místní ošetření – ústní hygienu, bolesti v krku, poškození pokožky doprovázené svěděním.

Kontraindikace :

Při žlučových kamenech je nutná konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky :

Nejsou popisovány.

Interakce :

Interakce nejsou známy.

Obvyklá dávka :

Suchá nať nebo list 1.5 g ve formě nálevu (150 ml vroucí vody zalít dávku drogy a po 10 minutách scedit) třikrát denně.

Upozornění :

Drogy získané z máty jsou také součástí velké řady potravinářských a kosmetických výrobků.

Autor : prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc.