Matricaria recutita / heřmánek pravý

Matricaria recutita

Charakteristika :

Český název rostliny/drogy: Heřmánek pravý

Latinský název rostliny/drogy: Chamomilla recutita, syn. Matricaria recutita, Matricaria chamomilla.

Český název čeledi: Hvězdnicovité

Latinský název čeledi: Asteraceae

Používaná část: Květ (Matricariae flos), silice (Matricariae etheroleum).

Významné obsahové látky: Silice (až 1.9 %) s hlavními složkami bisabololem a chamazulenem; kumariny , flavonoidy.

Indikace :

Hlavní použití: Je uváděno, že heřmánek zlepšuje odchod nahromaděných střevních plynů, uvolňuje křeče, mírně zklidňuje, působí protizanětlivě, zabraňuje množení choroboplodných zárodků. Je používán při nadýmání, při poruše trávení způsobené převahou kvasných pochodů ve střevech, při cestovní nevolnosti, nosním kataru, neklidu a podrážděnosti, zvláště pak při zažívacích potížích spojených s nervovou podrážděností u dětí. Místně je droga používána při hemeroidech, zánětu prsní žlázy a bércových vředech. Dále bylo prokázáno po užití drogy uvolnění vyššího množství žluči.

Kontraindikace :

Dobře je popsaná schopnost heřmánku vyvolat alergickou reakci; nedoporučuje se používat u těch pacientů, kteří jsou zvýšeně citliví na jakoukoliv rostlinu z čeledi hvězdnicovitých. Nedoporučuje se užívání v těhotenství a době kojení, látky heřmánku ovlivňují napětí dělohy i menstruační cyklus.

Nežádoucí účinky :

Známé jsou alergické odezvy na heřmánek včetně nejtěžší alergické reakce – anafylaktického šoku.

Interakce :

Vysoké dávky mohou ovlivňovat existující léčbu zvýšené srážlivosti krve.

Obvyklá dávka :

Sušené květenství 2-8 g ve formě nálevu třikrát denně. Tekutý extrakt (Matricariae extractum fluidum) 1:1 ve 45% alkoholu – 1-4 ml třikrát denně. Silice (Matricariae etheroleum), tinktura (Matricariae tinctura).

Upozornění :

Heřmánek pravý je nejpoužívanější léčivou rostlinou v Evropě. Je zcela běžnou součástí i stolních čajových směsí. Vzhledem ke své schopnosti vyvolat alergické reakce je třeba dbát opatrnosti u zvláště citlivých osob i při konzumaci potravinářských výrobků tohoto typu.

Autor : prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc.