Komu [email]: Zpráva:
Váš email:
Komu [jméno]:
Vaše jméno:
  HTML email

Allium cepa / cibule kuchyňská

Allium cepa

Charakteristika :

Český název rostliny/drogy: Cibule kuchyňská

Latinský název rostliny/drogy: Allium cepa

Český název čeledi: Liliovité

Latinský název čeledi: Liliaceae

Používaná část: Cibule (Cepae bulbus)

Významné obsahové látky: Deriváty cysteinu (aliiny), složené cukry,

Indikace :

Hlavní použití: Droga se používá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, teplotě z nachlazení, kašli a zánětu průdušek, při vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém použití se ještě objevuje astma, nedostatečnost žlučového měchýře, nepravidelná menstruace a cukrovka.

Kontraindikace :

Kontraindikace nejsou pro běžné dávkování popisovány.

Nežádoucí účinky :

Vyšší dávky mohou způsobit žaludeční potíže, častý kontakt s buněčnou šťávou může vést k alergické odezvě.

Interakce :

Interakce nejsou uváděny.

Obvyklá dávka :

Droga je používána v různých formách - čerstvá šťáva z cibule, olejový výluh (1:1), cibulový sirup, cibulová tinktura. Denní dávka tinktury (rozkrájených 100 g cibule se vyluhuje 300 g 70% ethanolu 10 dní) je 4-5 čajových lžiček a sirupu 4-5 polévkových lžic (sirup se připraví ze šťávy z 500 g cibule, 500 g vody. 100 g medu a 350 g cukru). Průměrná denní dávka čerstvé cibule je 50 g, sušené cibule 20 g.

Upozornění :

Autor : prof. RNDr. Luděk Jahodář, CSc.