Charakteristika :
Český název rostliny/drogy: Cibule kuchyňská
Latinský název rostliny/drogy: Allium cepa
Český název čeledi: Liliovité
Latinský název čeledi: Liliaceae
Používaná část: Cibule (Cepae bulbus)
Významné obsahové látky: Deriváty cysteinu (aliiny), složené cukry,
Indikace :
Hlavní použití: Droga se používá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, teplotě z nachlazení, kašli a zánětu průdušek, při vysokém krevním tlaku, zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém použití se ještě objevuje astma, nedostatečnost žlučového měchýře, nepravidelná menstruace a cukrovka.
Kontraindikace :
Kontraindikace nejsou pro běžné dávkování popisovány.
Nežádoucí účinky :
Vyšší dávky mohou způsobit žaludeční potíže, častý kontakt s buněčnou šťávou může vést k alergické odezvě.
Interakce :
Interakce nejsou uváděny.
Obvyklá dávka :
Droga je používána v různých formách - čerstvá šťáva z cibule, olejový výluh (1:1), cibulový sirup, cibulová tinktura. Denní dávka tinktury (rozkrájených 100 g cibule se vyluhuje 300 g 70% ethanolu 10 dní) je 4-5 čajových lžiček a sirupu 4-5 polévkových lžic (sirup se připraví ze šťávy z 500 g cibule, 500 g vody. 100 g medu a 350 g cukru). Průměrná denní dávka čerstvé cibule je 50 g, sušené cibule 20 g.
Upozornění :